چکیده با سقوط ایلخانان مغول، ایران عرصه درگیری های سیاسی میان قدرت های مختلفی شد. قراقویونلوها یکی از قبایل مهمی بودند که توانستند در این آشفتگی خود را برکشیده و با کنار زدن آل جلایر یک حکومت با ویژگی اتحادیه قبایلی پی ریزی کنند. با دقت در نحوه شکل گیری و جغرافیای توسعه یابی و یا گسترش قراقویونلوها مشاهده می شود که شروع این حکومت از مناطق کُردنشین بوده است و از این رو برخورد آنها با کُردها ناگزیر بود. در این میان هر امیر کُرد تحت تاثیر جغرافیای قلمرو و نزدیکی یا دوری به مرکز دولت ها به صورت مستقل با دول یاد شده ارتباط برقرار می کرد ولی در مجموع تلاش آنها حفظ استقلال در قلمرو موروثی خویش با اظهار اطاعت ظاهری از قدرت های بود. هدف اصلی این مقاله روشن ساختن نحوه تعاملات قبایل کُرد با حکومت قراقویونلوها است. اینکه قبایل کرد و قراقویونلوها چگونه به این تعاملات می نگریستند؟ با توجه به حضور همزمان این حکومت با آق قویونلو، کُردها کدامیک را ترجیح دادند؟در این تعاملات مذهب چه جایگاهی در سیاست های قراقویونلوها و نحوه برخورد با اُمرای کُرد داشت؟ بررسی دلایل و منطق تاریخی زمینه پژوهشی مهمی در تاریخ مناسبات سیاسی میان قبیله ای روزگار محسوب می شود و این مقاله در صدد روشن ساختن آن خواهد بود. به نظر می رسد که قبایل کُرد توانستند ارتباط حسنه ای را با قراقویونلوها برقرار کرده و مذهب و اعتقادات دینی آنها در این روابط تاثیری قابل ملاحظه ای نداشته است.
_ -حافظ ابرو،شهاب الدین عبدالله خوافی(1317)، ذیل جامع التواریخ رشیدی،به کوشش خانبابا بیانی،تهران،شرکت تضامنی علمی.
_ -حافظ ابرو،شهاب الدین عبدالله خوافی(1372)، زبده التواریخ، مقدمه،تصحیح وتعلیقات سیدکمال حاج سید جوادی، تهران، نشر نی و سازمان چاپ و انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی.
_ حسن زاده،اسماعیل(1386)حکومت ترکمانان قراقویونلو و آق قویونلو در ایران،تهران،انتشارات سمت.
_ -قزوینی،یحیی بن عبداللطیف، (1386)، لب التواریخ، تصحیح میرهاشم محدث، تهران، انجمن آثار و مفاخر فرهنگی.
_ -مک داول،دیوید(1380)، تاریخ معاصر کُرد،ترجمه ابراهیم یونسی،تهران، نشر پانیذ.
_ -منز، بئاتریس فوربز (1377)، برآمدن و فرمانروایی تیمور، ترجمه منصور صفت گل، تهران، مؤسسه خدمات فرهنگی رسا.
_ -میرجعفری،حسین(1384)، تاریخ تیموریان و ترکمانان،تهران، انتشارات سمت و دانشگاه اصفهان.
_ -میرخواند،محمد بن خاوندشاه بن محمود(1380)، تاریخ روضه الصفا فی سیره الا نبیا و الملوک و الخلفا،تصحیح و تحشیه جمشید کیانفر،تهران، اساطیر،جلدهای 6 و 10.
_ -مینورسکی، ولادیمیر(1351)«ایران در سده نهم هجری/پانزدهم میلادی»، ترجمه محمد باقر امیرخانی، نشر دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه تبریز، شماره102، سال24.
_ -واله قزوینی اصفهانی،محمدیوسف(1379)، خلدبرین(تاریخ تیموریان و ترکمانان)،به کوشش میرهاشم محدث،تهران،مرکز نشر میراث مکتوب.
_ -یزدی،شرف الدین علی(1387)، ظفرنامه، تصحیح سید سعید میرمحمد صادق و عبدالحسین نوایی، تهران، کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی.
_ -Blau, Joyce, (2009), Kurdish language: ii. history of kurdish studies, Encyclopedia of Iranica, In: